PTSD

Efter alvorlige oplevelser har du brug for at bearbejde det, du har oplevet. Det er helt naturligt. I nogle tilfælde kan oplevelserne være så voldsomme, at du udvikler PTSD - Posttraumatisk stress (Post Traumatisk Stress Syndrom).

Arbejder du inden for et område, hvor der er risiko for trusler, vold eller overfald, kan du have øget risiko for at udvikle PTSD.

Hvis du bliver syg af traumatiske hændelser og udvikler PTSD, skal du have hjælp til at blive rask igen. Ellers kan din PTSD blive til en kronisk lidelse, som bliver værre og værre og påvirker dig selv, din familie og dit arbejdsliv voldsomt.

Nogle føler skyld og skam: ”Hvorfor kan jeg ikke klare mosten, når andre kan”. Men ingen af os ved, hvordan vi reagerer på voldsomme begivenheder. Og vores reaktion kan også hænge sammen med andre begivenheder i livet.

Derfor er det vigtig for dig, der er kommet ud for en voldsom oplevelse, at du får oplevelsen bearbejdet ved at tale med nogen om det, måske dine nærmeste kolleger, din familie og dine nære venner.

Får du begyndende symptomer på PTSD, skal du gå til lægen, for det går ikke væk af sig selv. Det er vigtigt at huske, at symptomerne på PTSD kan opstå lang tid efter den traumatiserende begivenhed.

Her er, hvad du skal være opmærksom på.
• Jeg genoplever den traumatiske situation, både i søvne og når jeg er vågen
• Jeg får tankemylder
• Jeg bliver let irriteret og vred
• Jeg har svært ved at koncentrere mig
• Jeg sover dårligt
• Jeg har svært ved at huske
• Jeg har ofte hovedpine og ondt i musklerne
• Jeg har angst
• Jeg oplever tomhed
• Jeg er startet på et misbrug af medicin eller alkohol
• Jeg er bange for at være sammen med andre

Har du flere af disse symptomer, så bør du kontakte din læge.

PTSD er med i fortegnelsen over arbejdsskader.

Det er ikke altid så nemt at få anerkendt PTSD som en arbejdsskade, men Serviceforbundet har medlemmer inden for Vagt- og Sikkerhedsbranchen og Ejendomsfunktionærerne, der har fået anerkendt deres PTSD.

Derfor skal du altid kontakte din fagforening, hvis din PTSD er udløst af oplevelser, mens du udførte dit arbejde.

Selv om du kan genkende en række symptomer på PTSD, kan du ikke selv eller din familie, kolleger og venner stille en diagnose. Du skal have professionel hjælp.

• Gå til din egen læge, som kan undersøge dig og eventuelt henvise dig til udredning og behandling
• Har du akut brug for hjælp uden for lægens åbningstid, kan du kontakte lægevagten i din kommune. Du finder nummeret på borger.dk
• Du kan også benytte den psykiatriske akutmodtagelse i din region
PsykiatriFonden har en rådgivning pr. telefon eller chat.

Hvis din kollega kommer ud for en voldsom oplevelse på jobbet, så skal du kontakte din tillids- eller arbejdsmiljørepræsentant, så din virksomhed kan foretage det nødvendige i forhold til krisehjælp.

Du skal dog være opmærksom på, at din kollega kan få det dårligt længe efter en oplevelse med trusler, vold, overfald eller ulykke. Derfor kan du ikke gå ud fra, at kollegaen er kommet ovenpå efter et stykke tid.

Hvis du oplever, at din kollega får det dårligt af uforklarlige årsager eller ændrer adfærd, så kan det være tegn på begyndende PTSD. Du kan hjælpe ved at stå til rådighed for din kollegas behov for at tale om problemerne, men det er også nødvendigt at inddrage tillids- og arbejdsmiljøsrepræsentanten og eventuelt ledelsen, så din kollega kan få den nødvendige professionelle hjælp.

Det værste, du kan gøre, er at lukke øjnene og tænke, at det nok går over af sig selv.