Ny pensionsalder er problematisk
Grunden til, at alderen for folkepension bliver hævet, er, at vi generelt bliver ældre. Men problemet er, at det ikke nødvendigvis betyder, at vi kan arbejde længere.
”Mange har et arbejde, som slider på krop og psyke. Derfor er det langt fra givet, at man bare kan arbejde længere, fordi vi bliver ældre. Med den hævede folkepensionsalder bliver en stor gruppe mennesker i vores samfund ramt urimeligt,” siger Michael B. Hansen, formand for ESL.
Den såkaldte Arne-pension, blev indført særligt for dem, der har arbejdet hårdt fysisk hele livet og derfor har brug for at gå tidligere på pension. Man kan i dag få Arne-pension tre år før folkepensionen, og de tre år fastholdes.
”Arne-pensionen blev indført for dem, der ikke kan holde til at arbejde indtil folkepensionsalderen. Men fra 2040 skal man være 67 år for at komme på Arne-pension – mod 64 år i dag. Så én ting er, at 70 år er en meget høj pensionsalder, men der er heller ikke et reelt alternativ længere for dem, der har et hårdt fysisk arbejde. Hvis den mulighed skal give mening, bør alderen for, hvornår man kan få Arne-pension, sættes ned,” siger Michael B. Hansen.
I Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), som ESL er en del af, mener formand Morten Skov, at den hævede pensionsalder river arbejdsmarkedet midt over.
Læs Morten Skovs kommentar her
Hvis du vil regne ud, hvornår du selv kan gå på folkepension, kan du gøre det på: https://pensionsalder.dk/ som FH står bag.