Langvarige mén efter Covid-19: Fagforeningen sikrer erstatning

Ejendomsfunktionær John Carsten Nielsen fik Covid-19 på sit arbejde og døjer stadig med mén fra sygdommen. Han fik hjælp af fagforeningen til at få erstatning.

John Carsten Nielsen arbejdede som ejendomsfunktionær i Rosengårdcentret i Odense, da han i den 18. marts 2020 begyndte at udvikle symptomer på influenza. Han havde feber, hurtig vejrtrækning, åndenød og kunne ikke hverken smage eller lugte noget.

På det tidspunkt var Covid-19 et nyt begreb i Danmark, og landet var ugen før blevet lukket ned. Det betød samtidig, at det kun var folk, der skulle indlægges, som blev testet, og derfor var det først, da John Carsten blev indlagt på Svendborg Sygehus den 28. marts, at han fik konstateret Covid-19.

”Lægen troede, at det var lungebetændelse, indtil jeg var ved at krepere,” fortæller John Carsten og fortsætter: ”Jeg røg på sygehuset i 4 døgn, og personalet kom ind iført, hvad der lignede rumdragter. Herefter blev jeg så spærret inde derhjemme i 5 uger med et tørkloset. Og samtidig kunne jeg jo ligge og følge med i alt det, der skete i nyhederne om den her nye sygdom. Det var ret skræmmende det hele,” husker John Carsten.

Anerkendt som arbejdsskade

Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (AES) har vurderet, at det var en arbejdsskade, da John Carsten fik Covid-19, idet han i sit arbejde er i tæt kontakt med mange kunder, butikspersonale og andre medarbejdere ved Rosengårdcentret. Samtidig har det heller ikke været muligt for ham at holde den nødvendige afstand, og der var heller ikke så mange værnemidler tilgængelige på det tidspunkt. AES vurderer, at John Carsten har et mén på 12 %, og han har fået tilkendt en erstatning.

Ekstremt træt og uden smags- og lugtesans

I dag er John Carsten heldigvis tilbage på sit job i Rosengårdcenteret på fuld tid, men han har stadig problemer efter Covid-19.

”Jeg er ekstremt træt og energiforladt. Jeg kan sove 10-12 timer i døgnet, så jeg er ikke meget værd, når jeg kommer hjem fra arbejde. Jeg bliver også let forpustet, og det er hårdt at gå op ad trapper eller at cykle. Og så kan jeg stort set ikke smage eller lugte noget, fortæller John Carsten.

Modelfoto. John Carsten Nielsen lider stadig af mén fra Covid-19, men har nu fået erstatning.

Din fagforening kan hjælpe dig

Det er socialrådgiver Alan Winther Nielsen, der har hjulpet John Carsten med sagen. Han fortæller, at der er flere Covid-19-afgørelser på vej.

”Vi har haft en del arbejdsskadesager med Covid-19, og der er nu flere erstatninger på vej til medlemmerne. Det drejer sig typisk om senfølger, såsom mistet smags- og lugtesans samt begrænset lungekapacitet. Hvis man oplever senfølger og mener, at det kan skyldes en arbejdsskade, kan man kontakte sin fagforening. Vi står klar til at hjælpe,” siger Alan Winther Nielsen.

John Carsten har rigtig glad for fagforeningens hjælp i forbindelse med sagen.

”Det har virkelig været en hård omgang, så jeg er rigtig glad for al den hjælp, jeg har fået fra Alan. Han har været rigtig god. Han har ringet flere gange og spurgt, hvordan jeg havde det, og vi har haft møder, hvor vi har gennemgået sagen sammen, så jeg er meget tilfreds med forløbet,” slutter John Carsten, der stadig går til speciallæger for at prøve at få styr på smags- og lugtesansen. Han håber, at han en dag kommer til at kunne bruge sin smags- og lugtesans igen.